Docs

Download gratis op WordPress. Reeds 2089 keer gedownload.

DocumentatieF.A.Q. – Support

5/5 - 1 review

WordPress Forms plugin documentatie

Hoe WordPress Forms installeren?

De WordPress Forms by Made IT plugin kan je installeren door volgende stappen te volgen:

 1. Download en unzip het bestand van de WordPress forms pagina.
 2. Upload de volledige map forms-by-madeit naar de /wp-content/plugins/ folder.
 3. Activeer de plugin via het ‘Plugins’ menu in je WordPress website.

Je kan de plugin ook installeren in je WordPress website via ‘Plugins’ -> ‘Nieuwe plugin’. Hier kan je zoeken naar ‘Forms by made it’.

Hoe Forms gebruiken?

In je WordPress admin pagina klik je op het menu item ‘Forms’ -> ‘Forms’. Op deze pagina zie je een overzicht van je formulieren. Je ziet o.a. de naam van het formulier en de shortcode. Die shortcode heb je nodig om op je pagina te plaatsten en het formulier te tonen.

Hoe een nieuw formulier aanmaken?

Een nieuw formulier aanmaken kan je door op de ‘Forms’ pagina te klikken op ‘Add new’ of via het menu ‘Forms’ -> ‘Add new’. Bij het tovoegen van een nieuw formulier kan je zelf een kenmerkende naam invoeren. Deze naam is enkel zichtbaar voor jouw als admin. De gebruiker krijgt de naam niet te zien, zorg er dus voor dat de naam duidelijk is zodat je deze snel herkent in je Forms overzicht.

In de ‘Form’ tab kan je jouw formulier gaan opbouwen. Het opbouwen van je formulier gebeurd a.d.h.v. HTML tags en shortcodes. De html tags moet je zelf invoeren, de shortcodes kan je genereren a.d.h.v. de knoppen boven het formulier. Om de documentatie niet te uitgebreid te maken gaan we hier niet al te diep op in hoe je HTML tags moet gebruiken. Op Google vind je heel wat tutorials hoe je html moet gebruiken, dit is ook vaak afhankelijk van je thema. Lukt het je toch niet om zelf je formulier goed te stylen in html? Contacteer ons voor hulp.

In de ‘Action’ tab kan je bepalen welke actie er moet uitgevoerd worden bij het succesvol verzenden van het formulier. Je hebt hier momenteel 4 opties welke kunnen uitgebreid worden met extra plugins. De opties:

 • E-mail: Je kan naar jezelf of naar een ingevoerd e-mailadres een mail versturen. Het onderwerp, bericht, etc kan je zelf bepalen of invullen a.d.h.v. de invoer tags.
 • Mailchimp: Via het mailchimp actie type kan je een gebruiker inschrijven op een mailchimp lijst.
 • Google Analytics Events: Via het google analytics events actie type kan je Google Events laten uitvoeren. Via deze events krijg je meer informatie in je Google Analytics en kan je deze data gebruiken om advertenties aan specifieke gebruikers te tonen.
 • File Download: Via file download krijgt de gebruiker een download van de ingevoerde URL. Best kan je een pdf of ander bestand uploaden in je media galerij en daar de link koppieren en hier plakken in het invoerveld.

In de ‘Messages’ tab kan je de berichten of meldingen instellen die de gebruiker te zien krijgt bij het versturen van het formulier. Dit is o.a. het bericht wat de gebruiker te zien krijgt bij het succesvol versturen van het formulier. Maar ook de meldingen als de gebruiker bijvoorbeeld een veld is vergeten in te vullen.

Na het invoeren van de data kan je het formulier opslaan. Na het opslaan krijg je meteen een shortcode die je kan tonen op je pagina’s.

Wanneer of waarvoor kan ik de Forms plugin gebruiken?

De forms plugin is ideaal en speciaal ontworpen voor:

 • Contact formulieren
 • Offerte formulieren
 • Nieuwsbrief inschrijvingen
 • Gratis e-book inschrijvingen

Mail actie configureren

Configureer mail acties in Made IT Forms

Een mail ontvangen in je eigen mailbox of versturen naar een e-mailadres dat ingevoerd wordt in het formulier kan eenvoudig via de ‘Actions’ tab. Boven aan krijg je een lijst met de parameters die je kan gebruiken, deze parameters zijn de invulvelden uit je formulier. (Bv: [your-name]). Je kan meerdere acties configureren, je kan dus ook meerdere mails versturen.

Mailchimp configureren

Configureer Mailchimp acties in Made IT Forms

Een inschrijfformulier voor je nieuwsbrief maken is kinderspel, de inschrijvingen kan je perfect automatisch laten registeren in je mailchimp account door de actie te configureren in de ‘Actions’ tab. Je hebt een eigen API key en List ID nodig van je mailchimp account.

Mailchimp API key registeren

Login op je mailchimp account. Rechtsboven in het menu klik je op accounts. Daarna vind je bij “extra’s” met item ‘API key’. Hier kan je eenvoudig een API key aanmaken.

Mailchimp List ID

Elke lijst op mailchimp heeft een eigen ID, via deze ID weten de plugin in welke lijst de inschrijver moet worden toegevoegd. Je list ID vind je door boven aan in het menu op ‘Lists’ te klikken. Daarna zoek je de lijst waar je de inschrijvingen op wil toevoegen. Je gaat naar de settings van die lijst, door achteraan de lijst op het pijltje te klikken en daarna op settings. Daarna krijg je een overzicht van je lijst en klik je op ‘List name & defaults’, hier zie je rechts de list ID.

Google Analytics configureren

Configureer Google Analytics events acties in Made IT Forms

Door de google analytics action toe te voegen kan je een event sturen na het versturen van het formulier naar Google Analytics. Zo kan je statistieken bij houden in Google Analytics en gebruik maken van de retargeting optie met Google Adwords.

File downloads configureren

Configureer bestand download acties in Made IT Forms

Via de ‘File download’ kan je gebruiken om e-books of downloadbare bestanden beschikbaar te stellen. Na het voltooien van het formulier worden deze bestanden meteen gedownload op de client van de gebruiker. In de download URL moet je een volledige url plaatsen.