Wettelijke verplichtingen, is jouw website al in orde?

Wettelijke verplichtingen, is jouw website al in orde?

Een website is essentieel in deze tijd, je wil daarom ook dat jou website voldoet aan al de eisen van je consumenten. Maar heb je al eens nagedacht over eisen van de wet? Er zijn verschillende wettelijke verplichtingen waar een website aan moet voldoen. Saai, denk je waarschijnlijk maar wel zeer belangrijk!

Verplichte bedrijfsgegevens

Het lijkt vanzelfsprekend dat je de bedrijfsgegevens op de contactpagina schrijft. Maar wist je ook dat dit verplicht is? We haalden enkele gegevens uit verschillende wetsartikelen die je zeker op je website moeten plaatsen.

  • (handels)naam/naam van jouw zaak
  • Adres waar de bezoeker jou kan terugvinden
  • ondernemingsnummer
  • E-mailadres (en/of elektronisch contactformulier)

Opmerking: Telefoonnummer is niet verplicht, wel aan te raden.

Meer informatie vind je onder anderen in art. 18 van de Dienstenwet, art. 78 Wetboek Vennootschappen, Wet op de Kruispuntbank voor ondernemingen (KBO), de Privacywet en de zgn. e-commercewet

Extra vermeldingen

Heb je een BVBA, NV of een andere vennootschap? Dan zijn er naast de verplichte bedrijfsgegevens nog extra bijkomende verplichtingen. De volgende gegevens mag je zeker niet vergeten op je website:

  • De rechtsvorm voluit of afgekort
  • Nauwkeurige aanduiding van de zetel van de vennootschap (= maatschappelijke zetel)
  • Het woord “rechtspersonenregister” of de afkorting “RPR” gevolgd door de vermelding van de zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap haar zetel heeft
  • In voorkomend geval, het feit dat de vennootschap in vereffening is

Opgelet: Indien je activiteit specifieke vergunningen vereist of indien deze onder de gereglementeerde beroepen valt, zijn er nog een aantal bijkomende vermeldingen verplicht.

Algemene voorwaarden, privacy policy en disclaimer

Het is belangrijk om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen mogelijke aansprakelijkheden. Het gebeurt weleens dat er een fout op je website komt, denk maar aan een veel te lage prijs. Dan is het belangrijk om algemene voorwaarden te koppelen aan je website. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat de prijzen altijd onder voorbehoud zijn.

In sommige gevallen verzamelt een website privacygevoelige informatie. Bijvoorbeeld door middel van een contactformulier, webshop, … Daardoor ben je verplicht een privacy policy te plaatsen op je website. Een privacy policy bevat o.a. informatie over de gegevens die verzameld worden en wat er met deze gegevens gebeurt.

Naast de algemene voorwaarden en de privacy policy kan je ook een disclaimer op de website zitten. Deze bevat de volgende elementen:

  • Intellectuele eigendomsrechten
  • Beperking van aansprakelijkheid
  • Toepasselijk recht en bevoegde rechtbanken
  • Privacy beleid
  • Het gebruik van cookies
  • Google Analytics (als u daar gebruik van maakt)

Algemene verkoopsvoorwaarden webshop B2C

Beschik je over een webshop, dan ben je verplicht om algemene verkoopsvoorwaarden op je website te plaatsen. Het herroepingsrecht is een van de belangrijkste items in je voorwaarden. Wie draagt de kosten? Binnen welke termijn mogen je klanten hun producten retourneren?

 

 

De wettelijke verplichtingen zijn natuurlijk niet de aantrekkelijkste items op je website. Overleg daarom met je designer om deze gegevens op een creatieve manier op je website te plaatsen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *