Amazon S3 Down, kunnen we de cloud nog vertrouwen?

Amazon S3 Down, kunnen we de cloud nog vertrouwen?

Gisterenavond konden we stellen dat het internet zo goed als niet meer werkte. De dienst S3 die Amazon levert vanuit hun datacenter in Virginia kampte met zeer zware problemen. Veel andere diensten maken gebruik van deze opslag dienst van Amazon.

Wat is Amazon S3? En waarom hebben we hier allemaal last van?

Amazon S3 kan je bekijken als de harde schijf van het internet. De dienst is supersnel en is bedoeld om bestanden op te slaan, zoals fotos of documenten. Heel wat verschillende websites zoals Imgur, Slack, Medium en Trello gebruiken deze dienst om hun foto’s op te bewaren.

Amazon bied deze dienst aan vanuit verschillende locaties over de hele wereld. Als web of App ontwikkelaar wil je dat je website of app zo snel mogelijk werkt, je zorgt er dan ook best voor dat je bestanden zo dicht mogelijk bij je gebruikers zijn opgeslagen. De dienst van Amazon is hier uiterst geschikt voor, maar als ontwikkelaar dien je wel zelf voor de verspreiding naar de dichtstbijzijnde locatie te zorgen. Het datacenter van Amazon waar alle problemen zich voordoen ligt op een zeer gunstige locatie. Virginia ligt vlak bij New York en is de digitale grens tussen Noord-Amerika en Europa. Heel wat websites en apps hebben heel veel gebruikers in Amerika en Europa. Daarom gebruiken vele diensten deze locatie om hun data in op te slagen. Je kan er in één keer heel Europa en Amerika mee bereiken. Je kan er dus kosten bij besparen door je bestanden maar op 1 locatie op te slaan, maar beter is natuurlijk om je gegevens op meerdere locaties op te slaan.

En dan loopt het mis.

Inderdaad, alle grote bedrijven, websites of apps lijken hun bestanden maar op 1 locatie op te slaan. Zo was het niet mogelijk op je Apps in de App Store van Apple te updaten of te installeren. Ook hadden diensten zoals Imgur, Madium, Slack, Yahoo Webmail, Quora, Trello, IFTTT, RunKeeper, Giphy, Trello, soundcloud en MailChimp problemen.

Moeten we nog vertrouwen in de Cloud?

Natuurlijk! Maar doe het goed! Amazon S3 is een zeer goede dienst, bij Made I.T. maken we hier ook gebruik van bij enkele van onze diensten. Maar sla je gegevens niet op in 1 locatie. Het kost je meer, maar je ziet nu wat ervan komt als je het niet doet. Heel wat diensten werken niet, je klanten zullen niet bij Amazon komen klagen maar vallen jouw lastig als je dienst niet werkt.Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *