Linkbuilding, hoe beginnen?

Linkbuilding, een term die vaak gebruikt wordt bij SEO optimalisaties. We spreken van linkbuilding wanneer andere websites een link plaatsen naar jouw website. Het klinkt allemaal eenvoudig maar wanneer je dieper nadenkt heb je geen enkel idee welke website naar jouw zou linken. Hoe begin je dus aan linkbuilding?

De verschillende vormen van linkbuilding

Linkbuilding kan je doen op verschillende manieren, de ene manier is eenvoudiger dan de andere maar niet elke techniek heeft dezelfde kwaliteit of resultaat. Daarom is het aangeraden om verschillende manieren toe te passen zodat je een variatie aan goede en minder goede links kan opbouwen.

Bloggen

Wanneer je zelf blog posts op je website plaatst kunnen andere websites naar je pagina linken. Wanneer je een goede blog hebt zal het ontvangen van links eenvoudiger zijn dan wanneer je een kleinere blog hebt. Het is vooral belangrijk dat je hier doorzet, in het begin zal je waarschijnlijk geen tot weinig links ontvangen naar je blogs maar na een tijdje zal je er toch enkele ontvangen. De kwaliteit van deze links is vaak veel beter dan van de andere methodes.

Gastbloggen

Gastbloggen wil zeggen dat jij een blog schrijft op een andere website in zo’n blog kan je een link plaatsen naar jouw website. Het voordeel is dat je zelf kan zoeken op welke websites je een blog wil plaatsen met een link naar jouw website. Je kan zo de ideale websites met goede autoriteit en bezoekers uitzoeken om zo een goed resultaat te halen uit je gastblog. Wel is dit niet zo heel eenvoudig, niet iedereen laat gastbloggen toe. Vaak moet je hier ook voor betalen. De kwaliteit van deze links zijn vaak uitstekend omdat je zelf op voorhand alle statistieken kan inkijken.

Linkplaatsing kopen

Een linkplaatsing kopen kan je vergelijken met gastbloggen maar je moet zelf geen blog schrijven. Vele websites of bloggers verdienen wat extra bij door in bestaande inhoud links te verkopen. Ook dit is een goede manier en vaak een snellere omdat je zelf geen content moet schrijven, je kan je focussen op het zoeken van goede webpagina’s waar een link naar jouw website zou passen. 

Startpagina’s

Startpagina’s zijn minder interessant en zouden volgens Google nog maar weinig effect hebben in de VS. Hier in België en Nederland werkt dit nog verrassend goed. Startpagina’s zijn websites waarop pagina’s te vinden zijn voor verschillende onderwerpen. Een bekend voorbeeld is startpagina.nl. Op deze startpagina heb je bijvoorbeeld https://kappers.startpagina.nl/, hierop staan verschillende links die iets te maken hebben met kappers zoals websites van kappers of kappersproducten. Het is een eenvoudige manier om links te verzamelen. Er bestaan veel verschillende startpagina websites. De kwaliteit is wel niet overal hetzelfde, er is geen algemene inhoud die website bevat enkel honderden links naar andere websites. Maar door dat het zo eenvoudig is om startpagina links aan te vragen is het een goede aanvulling op je linkbuilding strategie. Eén startpagina link zal veel minder effect hebben dan een gastblog of linkplaatsing. Maar wanneer je meerdere links hebt zal je dit wel merken. Enkele startpagina links is beter dan helemaal geen links.

PBNs

PBN staat voor Private Blog Network. Een PBN is een netwerk van allemaal blog websites beheert door één persoon of bedrijf. Zij verkopen link plaatsingen in hun netwerk waardoor je eenvoudig en snel tientallen links kan aankopen. Dit is eigenlijk niet toegestaan door Google, maar het werkt wel, voor Google zal het waarschijnlijk ook niet eenvoudig zijn een PBN van een andere website te onderscheiden. Je kan een PBN dus vergelijken met gastbloggen of linkplaatsing, wel hebben PBNs vaak geen of weinig trafiek waardoor je van deze websites zelf geen trafiek moet verwachten iets wat met gastbloggen of linkplaatsing wel kan. Een goed aantal links van een PBN kan je een boost geven in Google.

Conclusie

Zorg voor een goede mix van links, PBN of Startpagina links zijn vaak niet aan te raden tenzij je ook wat linkplaatsingen of gastbloglinks kan ontvangen. Kies niet één methode maar ga voor meerdere om zo een goed linkprofiel te creëren. Linkbuilding is één van de grootste factoren in het bepalen van de Google ranking. Doe regelmatig aan linkbuilding, het is beter om 2 nieuwe links per maand naar je website te hebben dan eenmalig 10 links.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *