Wat is er nieuw in WordPress 5.7

Wat is er nieuw in WordPress 5.7

Op 9 maart 2021 is de nieuwste versie van WordPress uitgebracht, de eerste grote update dit jaar. Telkens wanneer zo’n update dichter in de buurt komt is het spannend afwachten wat er nieuw is. Ook hebben we heel wat test werk om te controleren of onze plugins en website geen problemen gaan vertonen. Maar wat is er allemaal veranderd?

Wijzigingen in de Block Editor

De block editor of vroeger Gutenberg editor genoemd. Is één van de belangrijkste onderdelen in WordPress waar nog steeds hard aan gewerkt wordt. In de Block Editor zien we daarom vaak de meeste wijzigingen.

Tekstgrootte wijzigen: Vanaf nu is het mogelijk om in meer blokken de tekstgrootte te wijzigen. Voorheen was dit redelijk beperkt, vanaf nu kan je het dus in meer blokken.

Drag en Drop toevoegen van blokken: Vanaf nu kan je blokken via het + icoon links boven slepen naar de plaats waar je de blok wil gebruiken.

Volledige hoogte gebruiken: Vanaf nu is het mogelijk om blokken de volledige hoogte van het scherm te laten gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld de cover blok gebruiken om een afbeelding het volledige scherm te laten innemen. Voorheen kan dat enkel al in de breedte.

WordPress 5.7, volledige hoogte cover afbeelding blok.

Knoppen: Vanaf nu heb je meer opties om je blok te positioneren, zowel verticaal als horizontaal. Ook kan je de breedte van de knoppen wijzigen.

Social media iconen: Het is mogelijk om social media iconen toe te voegen, en de grote van deze iconen te wijzigen.

WP Admin kleuren pallet.

Het kleuren gebruik in het WordPress administratie deel is verbeterd. Door het kleurenpallet te herbekijken en verfijnen zijn er nog 7 hoofdkleuren met 56 tinten. Door deze aanpassing voldoende kleuren nu aan de WCAG 2.0 contrast ratio aanbevelingen.

Eenvoudiger overschakelen van HTTP naar HTTPS

Gebruikt je website nog steeds geen https? Dan is het nu wel echt tijd om die overstap te maken. Dankzij WordPress kan het nu nog eenvoudiger. Na het activeren van je SSL certificaat op je webhosting kan je door één klik in WordPress de omschakeling doen. Voor heen was het redelijk complex en moest er een plugin gebruikt worden of een WP CLI search and replace om alle http varianten juist te vervangen naar https. Door deze vereenvoudiging moet je zeker niet langer wachten met deze omschakeling.

Een SEO Robots API

Voor iedereen die met SEO bezig is, is dit een goede nieuwe features. Al zal je er zelf niet direct iets aan hebben. Maar plugin bouwers kunnen eenvoudiger de robots meta tag configureren op je website. Zo is er bijvoorbeeld ook de max-image-preview: large die nu standaard staat ingesteld. Deze optie zorgt er voor dat zoekmachines grotere afbeeldingen tonen als preview wat een positief effect kan hebben op je CTR.

Reset wachtwoord van gebruikers

Vanaf WordPress 5.7 is het mogelijk om een link te sturen naar een gebruiker die een nieuw wachtwoord nodig heeft. Op deze manier kan de gebruiker zelf een wachtwoord eenvoudig instellen en moet je niet zelf eerst een nieuw wachtwoord instellen. Het wachtwoord blijft hierdoor ongewijzigd tot de gebruiker via de e-mail het wachtwoord wijzigt.

Extra script attributen

Vanaf nu is het mogelijk om extra attributen toe te voegen aan <script> tags. Op deze manier kan o.a. verder gewerkt worden aan verbeteringen qua performance, verbeterde beveiliging door dat zo Content-Security-Policy (CSP) mogelijk kan worden binnenkort in WordPress. Via dit principe kunnen we ons beter beveiligen tegen XSS aanvallen.

Conclusie

Wanneer een nieuwe WordPress versie uitkomst is het aangeraden om even te wachten om zeker te zijn dat plugins compatibel zijn en geen fouten vertonen. Websites die WordPress hosting hebben via Made I.T. zullen door ons gecontroleerd worden of een upgrade naar WordPress 5.7 uitgevoerd kan worden. Deze update kan tot enkele weken duren voor dat deze overal is uitgevoerd om zeker te zijn dat alles werkt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *