Wat is er nieuw in WordPress 4.7?

Wat is er nieuw in WordPress 4.7?

Elke vier maanden komt er een nieuwe release van de open source versie van WordPress. Deze week is het weer zo ver! Op 6 december wordt de WordPress versie 4.7 vrijgegeven. In deze blog kun je lezen wat er allemaal in deze nieuwe versie zit.

De installatie

De installatie is hetzelfde als bij de vorige versie. Er is wel een klein verschil na de installatie. Bij WordPress 4.6 moest je nog opnieuw inloggen dit is niet meer van toepassing bij 4.7. Je komt na de installatie rechtstreeks uit op de admin pagina. Op deze pagina’s is er op het eerste zicht niets veranderd.

Er is ook een nieuw standaard thema Twenty Seventeen. Dit vind ik een goede verbetering. De voorpagina is namelijk de pagina die onze gebruikers te zien krijgen.

Als we de 2 versies vergelijken zien we dat de nieuwste versie enkele milliseconden sneller is. De gemiddelde laadtijd van versie 4.6 is 589ms terwijl deze voor versie 4.7 556ms is.

 

 

Taal per gebruiker instelbaarWordPress 4.7 - Admin taal instellen

 

Een groot voordeel van WordPress 4.7 is dat je de taal per gebruiken kan instellen van de admin pagina’s. Bij de vorige versie was de taal van admin pagina’s automatisch de taal die je koos voor je website.  Een klein minpunt is dat de keuze van de talen beperkt is tot de geïnstalleerde talen.

Customizer

De customizer is sterk verbeterd. Met de WordPres 4.7 is het eenvoudig om wijzigingen aan te brengen aan je website. Hierdoor is het ook makkelijker om zelf je website te bouwen. Aan alle aanpasbare elementen is er een potlood icoon toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je sneller en makkelijker het element kan aanpassen.

Met de nieuwe versie van WordPress heb je geen plugin nodig om je custom css toe te voegen. Dit is vanaf nu standaard mogelijk in de customizer. Je wijzigingen zijn ook meteen live te volgen.

Het is nu ook mogelijk om een video te gebruiken als achtergrond in de plaats van een afbeelding. De video header kan je wijzigen in het ‘Header menu’ in de customizer als je thema dit ondersteund. De video wordt op je eigen website gehost, let wel op met je bandbreedte! Daarnaast is er de mogelijkheid op een YouTube url te gebruiken. Als je zelf een video upload moet de video een .mp4 bestand zijn met een resolutie van 2000 x 1200 pixels.

Voor ontwikkelaars

In WordPress core zijn er enkele wijzigingen gebeurd voor de ontwikkelaars van thema’s en plugins. Het is aan hen om hun plugins en thema’s te testen op WordPress 4.7. Er zijn enkele wijzigingen bij deze nieuwe versie, let op als je jouw huidige WordPress website gaat updaten!

Voor thema ontwikkelaars zal het nu ook mogelijk zijn om templates te maken voor elk apart post type. Door de ‘Template Type’ optie toe te voegen in je template code met een opsomming van post types, kan je een eigen template voorzien per type! Meer hier over vind je hier.

Rest API voor content!

De Rest Content API endpoint is ook nieuw in WordPress 4.7. Het is nu mogelijk voor ontwikkelaars om met deze API content te wijzigen. Daarnaast is het ook mogelijk om innovatieve apps of projecten te starten waarmee je websites kan beheren buiten het admin paneel. De API biedt ondersteuning voor:

  • Posts: Lees- en schrijfrechten tot alle post data voor alle types of post-based data. Inclusief pagina’s en Media.
  • Comments: Lees- en schrijfrechten tot alle reacties data. Inclusief ping- en trackbacks.
  • Terms: Lees- en schrijfrechten tot alle term data.
  • Users: Lees- en schrijfrechten tot alle gebruikers data. Inclusief publieke toegang tot sommige data als post auteur.
  • Meta: Lees- en schrijfrechten tot alle metadata voor posts, reacties, terms en users.
  • Settings: Lees- en schrijfrechten tot alle instellingen.

wp_hook

In WordPress 4.7 is er hard gewerkt aan de acties en filters om enkele bugs op te lossen. De meeste plugin- of themaontwikkelaars zullen hier weinig tot geen problemen mee ondervinden behalve als ze $wp_filter gebruiken.

Als je twijfelt of je dit gebruikt. Of als je wil weten wat je moet doen om je plugin en thema te laten werken via WordPress 4.7 kan je het artikel WP_Hook: Next Generation Actions and Filters lezen.

 

 

Overige wijzigingen

Het is eenvoudiger geworden om bulk acties toe te voegen in WordPress 4.7. Door een add_filter en add_action toe te voegen aan je thema of plugin kan je een bulk actie toevoegen meer hierover kan je hier lezen.

Hiernaast zijn er nog enkele wijzigingen in de Settings Registration API en zijn er nog enkele handige functies toegevoegd voor ontwikkelaars. Om alle wijzigingen in detail te kunnen bekijken kan je alle artikelen op de developers blog van WordPress 4.7 door lezen.

 

Een nieuwe WordPress versie brengt voor WordPress website bouwers of WordPress onderhoud techniekers heel wat werk met zich mee. Door dat er heel wat wijzigingen zijn is het verstandig om eerst je website te testen voor dat je dit op je live website doet!

Benieuwd hoe wij onze website testen en updaten? Lees het hier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *