Updates uitvoeren, waarom je het beter niet zelf doet …
Als je een WordPress of andere CMS website hebt dan ben je vast wel bekend met het dagelijks of wekelijks ontvangen van plugin, theme of core updates. Iedereen weet dat je eerst een backup moet nemen voor dat je updates gaat uitvoeren, voor als het toch eens zou mislopen.
Natuurlijk lopen updates nooit mis. Of toch?
Enkele dagen geleden las ik op Tweakers een artikel: ‘KPN kampt met landelijke internetstoring‘. Na het lezen van enkele reacties kwam iemand met een ander interessant artikel. Dit was een voorbeeld van wat er kan gebeuren als je de updates slecht beheerd. In het artikel over de Knight Capital Group kan je lezen dat het bedrijf 400 miljoen dollar is verloren in 45 minuten, het bedrijf was meteen failliet. Dit allemaal door een slecht uitgevoerde update. Eén van de techniekers was 1 van de 8 systemen vergeten updaten. Het gevolg was dat het hele systeem ineen zakte als een kaartenhuisje. Iets wat je niet wil meemaken als eigenaar van een website of bedrijf.
Hoe moet het wel?
Je kan perfect zelf de updates van je website uitvoeren. Hier zijn steeds risico’s aan verbonden, je weet namelijk nooit of de update goed gaat of niet. Als je ervoor zorgt dat je backups hebt en deze backups ook snel kunnen worden terug gezet verminder je al een groot risico op een volledige black-out.
Als er problemen optreden is het vaak zoeken naar de oorzaak. Deze zoektocht is niet altijd even makkelijk. Daarom kan je best ook niet alle updates in één keer uitvoeren. Als je 10 updates kan installeren en je doet dit in één keer en er loopt iets mis is het moeilijk zoeken naar de foute plugin. De plugins één voor één uitschakelen en terug inschakelen is de eenvoudigste methode om de foute plugin te vinden. Ook zou het kunnen dat de plugin perfect werkt maar dat een combinatie van plugins een fout veroorzaakt.
Fouten zijn niet altijd meteen zichtbaar. Je website kan er goed uitzien zonder fouten maar als je contact formulier geen mailtje meer stuurt heb je waarschijnlijk al enkele klanten gemist voor je dit merkt. Het zelfde kan je overkomen bij een webshop. Stel je maar eens voor dat er enkele uren of dagen geen bestellingen worden opgeslagen.
Automatisch fouten opsporen
Met automatische test software kan je functioneel en visueel je hele website controleren in een korte tijd. Deze software zal al je webpagina’s bekijken en controleren op wijzigingen en fouten, dit kan je automatisch uitvoeren voor en na een update om zo snel fouten op te sporen. Je kan deze automatische testen samen gebruiken met een automatisch update systeem. Hierdoor wordt er na het updaten een automatische controle uitgevoerd. Is er iets mis na een update? Dan kunnen we terug naar de backup die we voor de update hebben genomen. Je kan deze tools zo instellen dat updates op de minst drukke momenten worden uitgevoerd, zo kan je weer risico’s vermijden.
Professionele hulp
Misschien kan het aantrekkelijk zijn om je updates te laten uitvoeren door professionals die hier dagelijks mee bezig zijn, zij hebben voor generieke systemen zoals WordPress al automatische testen die ze meteen voor jouw website kunnen inzetten en optimaliseren. Of kunnen je zeker bijstaan bij het uitvoeren en controleren van updates.
Meer info over hoe Made I.T. jouw kan helpen vind je op onze WordPress onderhoud pagina. Je kan ons altijd vrijblijvend contacteren voor meer informatie via e-mail, het contactformulier of via één van onze andere contact kanalen.
Vergeet je zeker niet in te schrijven op onze nieuwsbrief om regelmatig tips & tricks te ontvangen!