Wat is er nieuw in WordPress 4.9?

Wat is er nieuw in WordPress 4.9?

Ongeveer elke vier maanden komt er een nieuwe release van de open source versie van WordPress. Afgelopen week was het weer zo ver! Op 16 november werd de WordPress versie 4.9 vrijgegeven. In deze blog kun je lezen wat er allemaal in deze nieuwe versie zit.

Verbeterde customizer

In deze versie werd vooral gewerkt aan de ‘customizer’, de customizer vind je in je WordPress website bij ‘Weergave’ -> ‘Aanpassen’. Via de customizer kon je al lay-out wijzigingen live doorvoeren. Nu kan je deze wijzigingen ook opslaan als een concept. Ben je nog niet helemaal klaar om je de wijzigingen live te plaatsten? Dan kan je later gewoon verder werken waar je gebleven bent. In deze nieuwe versie kan je een concept delen via een link. Je kan deze link delen met enkele personen die de wijzigingen kunnen bekijken. Ideaal voor designers die een preview van een nieuw thema willen laten zien aan klanten.

Wijzigingen inplannen

Heb je jouw wijzigingen eindelijk klaar in de customizer? Dan kan je er ook voor kiezen om deze wijzigingen in te plannen naar een tijdstip dat jij wil dat ze live gaan (bijvoorbeeld nieuw thema activeren). Ideaal als je een campagne wil starten en al het voorbereidend werk al klaarzet. Vorig jaar met Halloween had ik een nieuw thema ontwikkeld om de website tijdelijk een Halloween sfeer te geven. Ik moest ervoor zorgen dat het thema op het juiste moment geactiveerd werd en later werd gedeactiveerd. Dit moet je nu niet meer doen, laat het gewoon over aan de scheduler in WordPress.

Syntax highlighting en error checking

custom css syntax highlighting

Ben je nog niet zo goed in het schrijven van custom CSS? Dan heeft deze update een handig feature voor jou. Bij het toevoegen van nieuwe custom CSS zal WordPress je automatisch enkele suggesties geven bij het typen van je CSS-regels. Heb je ergens een foutje gemaakt? Dan geeft de editor meteen een foutmelding. Handig toch? Dit werkt tevens ook in het custom HTML-widget.

Widgets

Naast de syntax highlighting in het custom HTML widget is er ook een nieuw galerij widget. Met deze widget kan je zonder extra plugin een galerij van foto’s toevoegen aan je website. Het is nu ook mogelijk om afbeeldingen of filmpjes toe te voegen in je tekst widgets.

Overige verbeteringen

Andere verbeteringen in WordPress 4.9 zijn vooral gericht in het beter kunnen wijzigen van je lay-out. Nu kan je thema’s in preview bekijken op je website. Handig als je een nieuw thema wil maar moeilijk kan kiezen welk thema. Daarnaast is het wisselen van thema verbeterd. Het kwam eerder weleens voor dat widgets of menu’s niet meer goed functioneerde bij het wisselen van thema. Een andere verbetering is het toevoegen en wijzigen van de menu’s. Dit is dankzij de nieuwe update veel overzichtelijker en makkelijker.

Gutenberg

WordPress is hard aan het werken aan een nieuwe manier om je content te beheren. Momenteel kan je (zonder extra plugin) enkel tekst schrijven als posts of pagina. Om meer geavanceerd je pagina te kunnen opbouwen heb je extra plugins nodig zoals Visual Composer of onze Made I.T. Bootstrap Page Builder. Gutenberg is momenteel nog een plugin, maar zal waarschijnlijk standaard worden geïnstalleerd vanaf WordPress versie 5.0. Met deze plugin kan je jouw posts en pagina’s beter opstellen. De Gutenberg plugin is momenteel in ontwikkeling, wanneer de plugin geoptimaliseerd is kan je een review terugvinden op onze Made I.T. blog. Al nieuwschierig naar onze mening? Hou onze social media dan goed in de gaten om als eerste de blog te kunnen lezen!

 

Moet ik meteen updaten?

JA! Dit is altijd mijn antwoord als men vraagt of men plugin, thema’s of de WordPress Core moet updaten. Natuurlijk neem je altijd eerst een backup! WordPress 4.9 is een major update en bevat heel wat wijzigingen. Normaal zou je website weinig problemen van deze update moeten ondervinden. Alle websites die onderhouden worden door Made I.T. zijn al geüpdatet zonder problemen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *